• Modern toerisme (2)

  Gullfoss, IJsland. De waterval is vooral zo bijzonder omdat er geen hekje voor staat. We hebben het recht om erin te vallen en dat recht nemen we.
  De grootste gemene deler: vijftigers in afritsbroeken en hightech jacks, op bergschoenen over het keurig aangelegde paadje.
  De buitenstaanders: twee Aziatische meisjes met geleende regenjasjes om hun middel, een oude dame in een rolstoel die al op de parkeerplaats haar handen stijf tegen haar ogen drukt, een prototype Engelsman in doorgestikt donker groen.
  Er is gemeenschappelijkheid: alleenstaande reizigers gebruiken elkaar om zich te laten vereeuwigen, het bulderende water op de achtergrond. De pose die ze aannemen is sinds de jaren vijftig niet veranderd, maar nu niet meer in zwart-wit.
  Er is ook concurrentie: wij gaan niet opzij. We fluiten en we wuiven als iemand daar staat waar we onze lens op willen richten, het is druk boven de waterval. We hebben Canons, Nikons, telelenzen en statieven, we kruipen naar het randje van de rotsen voor dat ene beeld waar niemand anders op staat. Allemaal tegelijk proberen we de ultieme ervaring vast te leggen, de sublieme kracht van de natuur en de illusie: ik alleen hier, voor op Facebook.


  Eerdere berichten