Omslag 'De Wezenlozen'

De Wezenlozen

NRC Handelsblad:

'één grote ontdekking'

'Je zou het vaker willen zeggen over een debuut, maar vaak komt het er niet van: Nederland is een schrijver rijker.'

'Het is af en toe, en niet alleen in deze passage, bijna beangstigend dat er iemand is die in 1983 geboren is en die dit al lijkt te weten van mensen die veel ouder dan zij zelf is.'

Lees hier de hele recensie.

het Financieel Dagblad kopt:

'Virtuoze roman over een desintegrerend gezin.'

Vrij Nederland:

'De Wezenlozen, het romandebuut van Wytske Versteeg, is extreem, onafgebroken drama, ingeklonken tot een strakke tweehonderd pagina's. Met haar beschouwende, haast achteloze toon houdt Versteeg het leed toch op afstand, waardoor de lezer kan blijven ademen - een knap evenwicht.'

Hassan Bahara, De Groene Amsterdammer:

In een essay dat enige weken geleden in Trouw verscheen, beklaagde recensent Rob Schouten zich over het werk van jonge auteurs: ‘Niet de verbeelding of oorspronkelijkheid overheerst hier, maar het verlangen om een goed en lekker verhaal in elkaar te zetten en het de lezer naar de zin te maken.’
De wezenlozen van Wytske Versteeg bewijst dat dit niet voor elke jonge auteur opgaat. Verbeelding en oorspronkelijkheid bij haar te over. En ze maakt het je geen moment naar de zin.

Frank Heinen, 8Weekly.nl:

Een bijzonder boek, de debuutroman van Wytske Versteeg. Het talent om een boek als dit te schrijven is maar weinigen gegeven. Toch is er ook wel wat op aan te merken. (...) Wytske Versteeg is volgens haar uitgever een 'fonkelende nieuwe ster aan het literaire firmament'. Dat zouden loze woorden kunnen zijn, woorden die hun grond niet in de werkelijkheid hebben maar in het luchtledige van een marketingmachientje. Maar niet bij Versteeg: De wezenlozen is een bijzondere roman, waarmee Versteeg haar naam inderdaad in één klap vestigt.

Viva.nl:

Wytske Versteeg kan zich net zo makkelijk verplaatsen in de belevingswereld van een gefrustreerde vader die te intelligent is voor zijn bestwil en een liefhebbende oom die zichzelf niet intelligent genoeg vindt. Dat is knap. (...) Maar helemaal bewonderenswaardig is haar schrijfstijl. De wezenlozen is geen boek dat je even snel leest: ondanks het geringe aantal pagina’s heb ik er meer dan twee weken over gedaan. Steeds een stukje, een paar van die prachtige alinea’s, en ik was weer vol ontzag. Alleen al daarom, en daarom vooral, is De wezenlozen een aanrader voor iedereen die houdt van Nederlandstalige literatuur. Want taal, daar kan Wytske Versteeg machtig mooie dingen mee doen.


Roman over een tragische poging de tijd te bevriezen

Negentien jaar geleden heeft classicus Siegfried van Oort een besluit genomen dat het leven van Gone, één van zijn dochters, voor altijd zou veranderen: hij ontzegde haar de taal. Nu is hij stervende en hij heeft spijt. Want wat moet zijn dochter, die alleen met hem communiceert, als Siegfried er niet meer is?
Dan duikt Siegfrieds broer George op, Siegfrieds tegenpool en aartsvijand, oppervlakkige, moddervette ster uit een realityshow. Uitgerekend hem lijkt de eenkennige Gone te vertrouwen, maar haar verblijf in zijn villa wordt een ramp: Gone stopt van de ene op de andere dag met eten. Als de jonge vrouw steeds meer vermagert wordt ze een waar media-evenement, een ontwikkeling waarin George een dubieuze rol speelt. Terwijl Siegfrieds dood onafwendbaar dichterbij komt en zijn echtgenote machteloos toekijkt, doet Ismeen een halfslachtige poging om haar tweelingzus te bereiken. Maar wat is eigenlijk de reden van Gones hongerstaking? Wat heeft deze familie hier gebracht, op het punt van uiteenvallen? En wie probeert hier wie te redden?
De wezenlozen is een sublieme, meeslepende roman over roem en verval, koestering en jaloezie, Griekse tragedie en reality-tv.


Verkrijgbaar in de boekhandel onder ISBN: 9789044620351
of via bijvoorbeeld de webwinkel van het NRC Handelsblad
Uitgegeven door Prometheus
2012

Persinformatie

persmap 'de Wezenlozen' / Boekomslag De Wezenlozen / portret Wytske Versteeg
(Auteursfoto is rechtenvrij, auteursrecht: Eline Spek)